...neked is ott van a fejed felett a kérdőjeled...Hiperkarma

2011. február 27., vasárnap

Bertie

Ma délután házimoziztunk, megnéztük a The King’s Speech, azaz A király beszéde című filmet. A baráti társaságot kissé megosztotta, unalmasnak, hosszúnak ítélték, engem mégis megragadott, elgondolkodtatott.
Fantasztikus volt Lionel Logue a beszédterapeuta és VI. György kapcsolatának kibontakozása. Egy ember, aki helyzetéből kifolyólag egyrészt sohasem érintkezett az átlag emberrel, másrészt beszédhibája miatt saját közege kissé kitaszított figurája, hatalmas konfliktusokat él meg a benne lévő ember és a külvilág által óhajtott ember között. Tabu dadogásának oka és minden, ami az érző ember maga. Felszíni megoldásokat kap, melyek újabb és újabb kudarcokat hoznak számára. Szenved. Csak dühében tud igazán folyékonyan beszélni…
Aztán jön Lionel, egy senki - hangzik el a filmben -, egy álmodozó, aki ha már színész nem lehetett, akkor a beszédhibától szorongó gyerekeket, felnőtteket megtanítja újra hinni magukban és a hangjukban.
Csodálatos Rogers személyiségközpontú pedagógiával találkozunk a filmben. Egyenrangúság, bizalom és az ember, mint érték.
Tökéletesen látszik a filmben, mennyi munka van egy kapcsolatban. Milyen finomságokon múlik egy barátság, egy mély emberi kapcsolat létrejötte. A kulcsszó Bertie volt, a két világ között ez nyitotta ki az ajtót, ehhez azonban kellett egy Lionel, aki elfogadta, engedte, meghallgatta és hitt a szorongó, frusztrált emberben.
Érdemes megnézni a filmet, már csak azért is, mert a huszadik század legszörnyűbb időszakában, a második világháború kirobbanásának pillanatában játszódik, amikor is tömegeket megmozgató, propagandista szónokok Hitler és Sztálin vannak a politikai grund középpontjában, karizmával, demagógiával, tömegeket megbolondító beszédekkel. Mi mindenen kellett keresztül mennie a dadogós VI. Györgynek, hogy mint brit uralkodó birodalmának méltó feje legyen, ezzel a sérüléssel?! Innen nézve is nagyon izgalmas a film…

Visszakanyarodva, csak annyit szeretnék mondani, hogy minden pedagógusnak, csak ajánlani tudom ezt a filmet és Lionel pedagógiai módszerét, hiszen csodákat tudunk létrehozni, ha önbecsülést adunk mindazoknak, akik a kezeink között vannak.
A filmtrailer-en olvastam egy Jim Morrison idézetet, ami nagyon találó:

„A tükröd leszek, hogy lásd, ki vagy, ha nem látnád.”

Nincsenek megjegyzések: