...neked is ott van a fejed felett a kérdőjeled...Hiperkarma

2011. augusztus 17., szerda

Lappangó konfliktusok – érzelmi elfojtások és egyéb védekezési és hárítási mechanizmusok

A pszichológia a tagadást, a projekciót, az intellektualizációt, a fantáziatevékenységet, a érzelmi távolságtartást (izolációt), a hasítást (a világot jókra és rosszakra való bontását), a passzív agressziót (a dolgok halogatását), a kiélést (indulatkitörések széles tárházát), a leértékelést (magát többre értékeli a többieknél), az elfojtást (a tudatából kiutasítja a fájdalmat), a bevetítést (pozitív figurával való azonosulást), a racionalizációt (önáltatást), a regressziót (időleges visszatérést), reakcióképzést (önmeggyőzés vagy önbecsapás módjait), a szimpatizmust vagy sajnáltatást, a helyettesítést (másokkal való érzelmi megélést), a szublimációt (a szexuális impulzus energiáját egy szociálisan elfogadott tevékenységre való változtatását), a testi szomatizációt és a humort a tudattalan lelki működések védekezési és elhárítási mechanizmusainak nevezi.

Ezeket egyszerűen nevezhetjük a lelkünk egészségének védelmében tett próbálkozásoknak. Próbálkozások, mert idővel pár hónap, pár év elteltével, kinek saját formátumában megjelennek ezek az elrejtett/megvédett konfliktusai, ami aztán megint csak egyének specifikumai szerint lesznek depresszióvá, alkoholizmussá, rákká vagy szívinfarktussá és még sorolhatnánk tovább.

Miért fojtjuk el? Ezt mindenki válaszolja meg magában! És hogy a mediátor is ember, az abban is megmutatkozik, hogy én is küzdök mindezekkel és azért használom őket, mert félek. Egyszerű emberi érzés.

Mosolyszünet. Szűcs Édua karikatúrája 


Társas lényekként ahhoz, hogy egészségesek maradjunk szükségünk van a haszonszőrű társainkra, akikkel cseveghetünk, szeretgethetjük egymást és minden fontos érzelmi mátrixot meg tudunk élni. Azonban, ha nem azonosak az elvárások, a szintek és az érzelmek, a kapcsolat viszont fontos, sőt a maslowi piramis alján mint alapszükséglet létezik, akkor sokáig nem néz szembe az ember ezekkel az érzéseivel.

A növekedés elmélet azonban mindenkinek lehetőséget ad, arra hogy ha felismerte ezeket a lappangó feszültségeit, akkor dolgozzon vele és változzon általuk.

Ez már pszichoterápia, ami sokszor konfliktusba kerülő személyek esetében nem mellőzhető a mediációs eljárás alatt sem.

A probléma felismerése hosszú folyamat, rájönni, hogy baj van, magunknak kell; megoldani azonban csak együtt lehet.

A legősibb hárítás a probléma tagadása, ami egyben a fejlődés, a változás és a gyógyulás akadálya.

Mondhatjuk, hogy a másik hisztizik, hogy nem jól látja, hogy nincs igaza, hogy bármi…lehet, de ezt TE hiszed és van, amit Ő hisz és olyan is, amit MINDKETTEN hisztek.

Leülni beszélgetni, nem csak azért fontos, mert szeretjük a másikat, hanem azért, mert ha nem is oldható meg a helyzet úgy ahogy az egyik vagy a másik abban a pillanatban elképzeli, akkor is van egy ELÉG JÓ megoldás, amivel feloldozást nyer mindkét ember vagy emberek.

 " Az ember mindig vállalja, hogy sírni fog, ha hagyja magát megszelídíteni. "

Antoine de Saint-Exupéry







  

Nincsenek megjegyzések: