...neked is ott van a fejed felett a kérdőjeled...Hiperkarma

2011. augusztus 12., péntek

Meghitt kapcsolatok 3. - Meseterápia


Boldizsár Ildikó munkássága régóta érdekel és gondoltam, most próbálom kicsit inverz módon bemutatni ezt a konfliktuskezelési módot, mégpedig az én kedvenc mesém és történetem révén. Persze semmi sem véletlen és ennek is megvan az oka, hogy miért pont most jutottam el, ehhez a témához.
Sokat nem kellett gondolkodnom, hogy melyik a kedvenc mesém, de hát éppen ebben van a kulcs:


Egy kis rövid leírás:
"A Szépség és a Szörnyeteg története egy megható tündérmese. Arról szól, hogy egy ifjú, önző herceget szörnyeteggé változtat egy tündér, mert a herceg szívében szikrányi szeretet sem lakozik. A Szörny kapott még egy szál rózsát és amíg az el nem hervad, addig meg kell tanulnia szeretni és viszont kell hogy szeressék, különben örökké ilyen rút marad. A mese főhősnője, Belle, egy kisvárosi, álmodozó lány, akit mindenki különcnek tart. Gaston, a nők álma, szemet vetett a lányra, meg is kérte a kezét, de kosarat kapott, mivel Belle egy sokkal intellektuálisabb társra vágyik..."
"A Szépség és a Szörnyeteg alaptörténete egy francia népmese, amelyet először 1757-ben Madame Leprince de Beaumont jegyzett le. Ezután pár évszázadig ugyanolyan népszerűségnek örvendett mint bármelyik más népmese." 
"A Szépség és a Szörnyeteg mesében mindkét főszereplő jellemfejlődésen megy keresztül a történet folyamán. A Szörnyeteg karaktere külső és belső változáson is átesik. Először hiú és beképzelt hercegből lett aggresszív és pesszimista szörnyeteggé. Aztán Belle hatásának köszönhetően megszelídült és kezdett visszatérni az önbizalma. Megtanult szeretni és szerelme elnyerte méltó jutalmát: Belle viszontszerette és visszaváltozott herceggé. Belle karaktere 'csak' belső változásokon megy keresztül. Bruno Bettelheim egy egész tanulmányt írt erről a folyamatról. Szerinte a mese ,,a gyermek ödipális érzelmeinek pozitív oldalait szemlélteti, de azt is bemutatja, milyen változásokon kell ezeknek az érzelmeknek keresztülmenniük a felnőtté érés során". Belle kicsit zavarodott mikor észreveszi, hogy a Szörny beleszeretett és ő is többet érez iránta. ,,Kezdetben azt hiszi, választania kell apja iránti és a szörny iráni szeretete között". De rájön, hogy éretlen felfogás azt hinni, hogy a Szörny és apja iránti érzései ellentétben állnak egymással és ,,apja iránti, eredeti ödipális szeretetét átviszi leendő férjére". Tehát a mese végére Belle is felnőtt és méltó felesége lehet a hercegnek."

Belle, a furcsa, kicsit lökött olyan más mint a többi és állandóan a fellegekben jár és a könyveket bújja...ezt akkor még nem is értettem, a folytatásról pedig fogalmam sem volt...arról pedig végképp nem, hogy amit kívánok az valóra is válhat...
Summa summarum felkavaró élményutazásban lehet része annak, aki leveszi a polcáról kedvenc mesekönyvét, lefújja róla a port és elkezdi olvasni azt a mesét, amin álmait csiszolgatta és végig gondolja, mi az, aminél most elakadt és mit kell tennie ahhoz, hogy a vágyak, az álmok teljesüljenek?!
Olvasás helyett most folytatom is a mese nézését...!





Nincsenek megjegyzések: