...neked is ott van a fejed felett a kérdőjeled...Hiperkarma

2011. augusztus 6., szombat

Mit olvas a Netgeneráció?

Információs társadalomban is olvas az ember. A módok és szokások változnak, ugyanakkor egy fontos alap mindenképp megmarad, ha információhoz, tudáshoz akarok jutni olvasnom kell, illetve ma már egyre terjed a hangoskönyv, ami kényelmesnek tűnhet, hatékonyságát tekintve azonban megkérdőjelezhető, hiszen sok esetben háttérzajként funkcionál egyik - másik tevékenység mellett. Legalábbis az én esetemben mindenképp erről van szó és igen, én nem vagyok egymagamban reprezentatív...
Rohanó világunkban mindent azonnal szeretnénk, ezért nagy keletje van a rövidített "olvasmányoknak", melyek megfosztják az "olvasót" az élménytől és a nyelv varázsától, és attól a szimbólumrendszertől, ami a fantáziaviláguk létrehozása által kialakulhatna.
A kutatások azt bizonyítják, kisebb (TMTK könyvtárhasználói) nagyobb (Netgeneráció 2010 projekt) mintán vizsgálva, hogy a serdülő korosztály lány tagjai olvasnak többet, azonban, amikor a kutatók tovább bontogatták a szálakat és azt az 53,5%-ot, akik azt válaszolták, hogy szeretnek olvasni és akiknek többsége lány volt, arra kérték, hogy soroljanak fel három könyvet, amit legutóbb olvastak, mindössze 2,3%-uk tudott három könyvet megemlíteni.


Ugyanakkor vannak olyan vélemények, hogy már az is nagy boldogság, ha "bármit" olvas a mai fiatalság ... ezzel én soha nem értettem egyet!

A stílus maga az ember.
Le style, c'est l'homme.Georges-Louis de Buffon

Az, hogy mit olvasunk, hogyan beszélünk és írunk, meghatároz minket. A trendiség nem csak az öltözetben, a zenében, a fészbúkolásban kell, hogy megjelenjen, hanem a gondolkodásban, a nyitottságban, a tudásban ... gyorsul a világ, közben érdemes kikapcsolni egy időre a számítógépet, leülni egy fa alá és olvasni egy könyvet, ami lélekemelő, ami gondolkodásra indít, ami megráz, felráz, más emberré tesz.

"A remekművek többsége valószínűleg a felfogóképesség határain mozog, és a hálózati struktúráknak és dinamizmusok olyan komplex rendszerét tárja elénk, amely önmagában is relaxációt (katarzist) okoz." Csermely Péret: A rejtett hálózatok ereje (236.oldal)

És a kérdésre várom a választ! Mit olvastok gyerekek, kamaszok, fiatalok...felnőttek?





2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elnézést, a kollégám neve helyesen: Hornyák Judit. A projekt pedig csak Netgeneráció 2010
Tisztelettel:
Fehér Péter PhD

Jó Andi írta...

Tisztelt Fehér Péter PhD!

Köszönöm, hogy szólt!
Javítottam a szövegben a projekt nevét, a hivatkozó forrás viszont internetről való, így a hiba és elírás, az ottani oldalon történt.
Ezért a techline weboldalon megjelent cikksorozatuk tettem az első helyre mint hivatkozási alap.
Tisztelettel:
Jó Andrea